Hoofdstuk 9 - Jan-Willem van Prooijen

Hoofdstuk 9 uit de essaybundel 'Reflecteren op Rechtvaardigheid'. Door Jan-Willem van Prooijen, universitair hoofddocent bij de afdeling Experimentele en Toegepaste Psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, senior onderzoeker aan het NSCR, en bijzonder hoogleraar radicalisering, extremisme en complotdenken aan de universiteit van Maastricht. 

Jan-Willem van Prooijen onderzoekt de invloed van complottheorieën op het vertrouwen in de overheid. Complottheorieën maken aannames dat de overheid zeer onrechtvaardig gedrag laat zien, maar deze aannames stroken niet altijd met de werkelijkheid.

Van Prooijen richt het vizier op vermeend onrechtvaardig overheidshandelen. Hoe legitiem is het oordeel van ‘kritische’ burgers die de overheid of een niet-bestaande autoriteit zonder bewijsvoering beschuldigen van onrechtvaardig handelen? Hoe moet de overheid daarmee omgaan? Van Prooijen wijst op de gevaren van complottheorieën voor de democratie, maar ook op de mogelijkheden die de overheid heeft om ze te voorkomen. Brede aandacht voor rechtvaardigheid is daarbij cruciaal.