Meer zicht op het democratisch middenbestuur

Het kiezersonderzoek in provincies en waterschappen van 2020

Stichting Kiezersonderzoek Nederland

Auteur(s): Hans Vollaard, Harmen Binnema, Bas Denters en Giedo Jansen

Dit is het eerste landelijke kiezersonderzoek in provincies en waterschappen. Het stond net als de nationale en lokale kiezersonderzoeken onder regie van de Stichting Kiezersonderzoek Nederland en is uitgevoerd door de universiteiten van Utrecht en Twente. De provincies en vooral de waterschappen zijn voor veel inwoners onbekend. De interesse in politiek en bestuur op die niveaus is klein. Voor kiezers is plichtsbesef het belangrijkste motief om te stemmen bij provinciale en waterschapsverkiezingen. Toch zijn provinciale en waterschapsthema’s belangrijker voor opkomst en partijkeuze dan de mening over het kabinet. Slechts 24% van de kiezers weet zonder meer dat Provinciale Staten de Eerste Kamer verkiezen. 29% van de kiezers weet het sowieso niet. De opkomst bij waterschapsverkiezingen zou waarschijnlijk 17% lager zijn geweest als die niet gelijktijdig met provinciale verkiezingen zouden plaatsvinden.