Right to Challenge

Een studie naar de mogelijkheden voor een algemene regeling voor het ‘Right to Challenge’ en andere burgerinitiatieven in Nederland.

Universiteit Leiden

Auteur(s): W. den Ouden, G. Boogaard en E.M.M.A. Driessen

Het kabinet zet in op versterking van de mogelijkheden van burgerinitiatieven, in het bijzonder via Right to Challenge. In het regeerakkoord staat dat: ‘in overleg met gemeenten gekeken zal worden naar de mogelijkheid om via een Right to Challenge-regeling burgers en lokale verenigingen de mogelijkheid te geven om een alternatief voorstel in te dienen voor de uitvoering van collectieve voorzieningen in hun directe omgeving.’

In dat kader heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de Universiteit Leiden verzocht om juridisch advies. Daarbij is ten eerste gevraagd om de belangrijkste juridische knelpunten voor burgerinitiatieven in kaart te brengen en te bezien hoe deze kunnen worden opgelost, dan wel hoe daarmee kan worden omgegaan. In een vijftal casussen zijn de juridische knelpunten geanalyseerd en besproken met experts en stakeholders.