De kiezer

Nederland als politieke trendsetter in Europa

Stichting Kiezersonderzoek Nederland (SKON)

We stemmen anders dan vroeger. We stemmen niet per se meer hetzelfde als onze ouders, baas of dominee. We zijn echt gaan kiezen, beslissen later maar niet impulsief, stemmen soms strategisch maar vaker op inhoud. En met die veranderingen brengen we heel wat teweeg in het politieke landschap.

Sinds de jaren zeventig doen politicologen van alle universiteiten (verenigd in de Stichting Kiezersonderzoek Nederland) rond elke landelijke verkiezing uitgebreid onderzoek. Wat bewoog de kiezer? Hoe kijkt die aan tegen uiteenlopende onderwerpen? Wat verandert in de loop van de jaren? Meer recent doen zij dit ook bij de gemeenteraadsverkiezingen en bij de landelijke referenda die in Nederland geweest zijn.

Met  steun van het ministerie van BZK ontsluit nu een grote groep onderzoekers zijn bevindingen voor een breed publiek in het eenmalige magazine De kiezer. In interviews, beschouwingen, korte berichten, columns en infographics leest u de meest actuele inzichten, gebaseerd op onderzoek naar stemmen en andere vormen van politiek gedrag.